![](/media/lib/249/n-sikorka-24ee0232517b1473a5dd24ee7eaf9577.jpg)
Sikory reagują na utratę członka stada, zacieśniając kontakty
18 maja 2017, 05:17Dzikie ptaki reagują na stratę członka stada, zwiększając liczbę oraz intensywność kontaktów z innymi osobnikami.
![](/media/lib/235/n-skora-tworzaca-sie-w-rogowce-890551f16d02417da5a82dba89f84854.jpg)
Przewlekły stan zapalny zmienia typ, do którego należą komórki
21 grudnia 2015, 18:52Ostatnio naukowcy z Politechniki Federalnej w Lozannie odkryli, że chroniczne zapalenie może również prowadzić do zmiany typu, do jakiego należą regenerujące się komórki - w tym przypadku komórki oka zmieniły się w komórki skóry.
![](/media/lib/293/n-pokemon-499b8a4414964e5bdabf67dc779402f7.jpg)
Setki zabitych, miliardy dolarów strat - bilans Pokemon Go
27 listopada 2017, 11:22W ubiegłym roku wiele osób oddało się szaleństwu o nazwie Pokemon Go. Gra szybko zyskała olbrzymią popularność, a jej fani zachowywali się – delikatnie mówiąc – nieodpowiedzialnie. Dlatego też producent bardzo szybko zaktualizował grę o ostrzeżenie, by nie korzystać z niej podczas prowadzenia samochodu. Jak twierdzą naukowcy z Purdue University, ostrzeżenie niewiele dało
![](/media/lib/116/n-organiczne-d5bb9005baa944761a43e33b0033023f.jpg)
Olbrzymie marnotrawstwo żywności związane z dietą o wyższej jakości
19 kwietnia 2018, 10:46Przeciętny Amerykanin marnuje każdego dnia niemal 0,5 kilograma pożywienia. Ilość pożywienia, jakie wyrzuca do śmieci, zależy od diety. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Departamentu Rolnictwa, University of Vermont i University of New Hampshire, w latach 2007-2014 w USA wyrzucano do śmieci 150 000 ton pożywienia dziennie
![](/media/lib/318/n-bada-9c7e558fd0f981662d576f6f16affbb4.jpg)
Ewolucja promuje leniwych
22 sierpnia 2018, 09:14Lenistwo może być, przynajmniej w przypadku małży i ślimaków, pomocne w przetrwaniu. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych na University of Kansas, w czasie których przeanalizowano dane dotyczące metabolizmu 299 gatunków żyjących od pliocenu (ok. 5 milionów lat temu) do dzisiaj. Okazało się, że szybszy metabolizm wiązał się z większym ryzykiem wyginięcia gatunku.
![](/media/lib/335/n-tessplaneta-21d3db21c0014f15b22d9850784fd589.jpg)
Trzecia planeta pozasłoneczna TESS
8 stycznia 2019, 11:13Satelita TESS, który w kwietniu ubiegłego roku trafił w przestrzeń kosmiczną, odkrył swoją trzecią niewielką planetę poza Układem Słonecznym. Planeta HD 21749b krąży wokół jasnego pobliskiego karła, znajdującego się w Gwiazdozbiorze Sieci w odległości około 53 lat świetlnych od Ziemi
![](/media/lib/102/n-stonehenge-d11009d9852efa207c21bea7d7a18a81.jpg)
Część Stonehenge zwrócona po ponad 60 latach
8 maja 2019, 10:42Po 61 latach Robert Phillips, uczestnik prac prowadzonych w Stonehenge w latach 50., oddał fragment rdzenia wywierconego w jednym z głazów megalitu. Mężczyzna najpierw trzymał go w plastikowej tubie w biurze w Basingstoke, a później zabrał do USA. Przed nadchodzącymi 90. urodzinami postanowił, że próbka powinna wrócić tam, gdzie jej miejsce, czyli do Stonehenge.
![](/media/lib/362/n-hadzdz-1e62ffe5445e57a5aa82e2eef7f02dad.jpg)
Pielgrzymka do Mekki stanie się coraz bardziej ryzykowna z powodu zmian klimatu
23 sierpnia 2019, 11:58Jak bowiem wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z MIT, w wyniku zmian klimatu wilgotność i temperatura w miejscach odbywania hadżdż zmienią się tak, że przebywanie na zewnątrz stanie się „ekstremalnie niebezpieczne”.
![](/media/lib/379/n-najstarszy-37f656689c4a83ef7b1195d17dbac8ff.jpg)
Najstarszy las rósł w okolicach Nowego Jorku i na zawsze zmienił historię Ziemi
23 grudnia 2019, 05:01W opuszczonym kamieniołomie w pobliżu miejscowości Cairo w stanie Nowy Jork odkryto pozostałości najstarszego znanego nam lasu. W skałach liczących sobie 385 milionów lat znaleziono skamieniały system korzeniowy dziesiątków drzew. Pojawienie się lasów to punkt zwrotny w historii naszej planety
![](/media/lib/350/n-kawa-8761dadabadb4ba468911efb00ed035d.jpg)
Zafascynowana kawą chemiczka ujawnia kolejne różnice między cold brew i kawą parzoną na gorąco
7 kwietnia 2020, 05:40Skosztowawszy po raz pierwszy kawy macerowanej na zimno, dr Niny Z. Rao z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona nie mogła się oprzeć pokusie zrobienia jej sobie w domu. Rezultat był rozczarowujący, postanowiła więc dokładnie zgłębić różnice między kawą parzoną na gorąco a cold brew. Ostatnie eksperymenty pokazały m.in., z jak uzyskanych ziaren można uzyskać napój o większej zawartości przeciwutleniaczy.